Stoppa monstren i avloppen

Nedspolat fett och skräp skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Gör istället en hjälteinsats och släng våtservetter eller överbliven matolja där de hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.

Spola endast ner toapapper i toaletten.
Det är lätt att tro att toapapper, hushållspapper och våtservetter är samma sak. Det är det inte. Toapapper är gjort för att lösa upp sig i vatten, medan våtservetter är gjorda av bomullsfibrer som inte löser upp sig. Hushållspapper är ett våtstarkt papper som inte heller ska lösa upp sig. Så nästa gång du använder en våtservett – göd inte monstret utan släng den i en papperskorg.

Häll oljan i en PET-flaska eller mjölkkartong
som du sedan tar till en miljöstation eller lägger i hushållssoporna. Är det bara lite olja eller fett kvar i stekpannan? Torka av med papper och släng i matavfallet eller vanliga soporna. På det sätt får Stockholm biobränsle och värme istället för förstoppning och du blir en äkta vardagshjälte. Flott va?!

Vad är problemet
I Stockholm spolas det ner stora mängder skräp i avloppet varje år. Det leder till stopp i pumpar och ledningar. Och kaos på reningsverken. Skräpet sliter på utrustningen, driftskostnaderna blir högre och personalen får ett allt tyngre och smutsigare jobb. Och om du har otur drabbas du av ett avloppsstopp där avloppsvattnet stiger ur toaletten och golvbrunnar.

Läs mer på Stockholm Vatten och avfall hemsida