Hänsyn till miljön

Nu har vi samlat in matavfall i vår förening i tre år! Det verkar kanske inte som ett stort steg, men vi bidrar till en bättre miljö i Stockholm när vårt matavfall blir biogas till bussar och jordförbättring i jordbruket.

Från januari i år måste också alla restauranger och storkök som serverar fler än 25 personer om dagen samla in sitt matavfall. Och om ytterligare två år kommer matavfallsinsamling att vara obligatoriskt för alla hushåll i Stockholm och för övriga verksamheter, till exempel kök och pentryn på arbetsplatser.

*Du som inte redan gör det kan hjälpa till genom att alltid lägga kaffefilter, tepåsar, alla skal och andra rester från frukt och grönsaker, kött och fisk och andra matrester i matavfallspåsen. Påsen kastar du sen i soptunnan till höger. Matavfallspåsar finns att hämta i postrummet.

Matfett
Fett som spolas ner i avloppet stelnar och fastnar i vårt och kommunens avloppssystem. Det gör att rörens kapacitet försämras och att det bildas fettproppar som orsakar stopp, översvämning i källaren, att avloppspumpar proppas igen eller att avloppsvatten släpps ut i Mälaren och andra vattendrag. 

*Du kan hjälpa till genom att torka ur stekpannan och dina andra redskap i köket med hushållspapper innan du diskar. Lägg gärna pappret i matavfallspåsen efteråt!

Om du använder frityrolja ska den efter sista användningen hällas i en flaska eller dunk och lämnas till miljöstationen. Den närmaste finns vid Preem-macken på Norrmälarstrand. Märk förpackningen med vad den innehåller innan du lämnar den.

Miljöfarligt avfall
Vår närmaste miljöstation finns vid Preem, Norrmälarstrand 31 där du kan lämna farligt avfall, lågenergilampor och batterier. Nyckel till miljöstationen lånar du inne på bensinstationen. Miljöstationen är alltså öppen när bensinstationen är öppen.

Glödlampor kan också lämnas på Ljushuset, Drottningholmsvägen 13 vid Fridhemsplan.

*Du kan hjälpa till genom att lämna dina överblivna hushållskemikalier och lågenergilampor på miljöstationen, men tänk på att:

  • märka innehållet tydligt så att den som tömmer inte skadar sig
  • kontrollera att förpackningen är hel och inte läcker
  • inte blanda olika medel och kemikalier, de ska lämnas var för sig
  • vissa farliga avfall ska hanteras varsamt

Mobila miljöstationen
Kommunens mobila miljöstation tar emot ditt bärbara farliga avfall och småelektronik. Du kan även lämna elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Större mängder farligt avfall eller elartiklar ska lämnas på stadens återvinningscentraler.

*Du kan hjälpa till genom att samla ihop det som ska kastas och passa lastbilen som kommer till Pontonjärgatan/Chapmangatan tisdagen den 16 november mellan 20.15 och 20.45. Passa på! 

Kläder och andra textilier
Avfallstrappan, bilden här ovanför, är ett EU-direktiv som ingår i den svenska miljöbalken och som styr hur avfallet ska tas om hand. Varje år slänger vi svenskar nästan 500 kilo avfall per person.  

I Sverige är vi bra på att återvinna, men samtidigt ökar konsumtionen, vilket gör att mer och mer avfall produceras. Därför räcker det inte med att återvinna, vi måste kliva upp längs avfallstrappan, vilket innebär att återanvända och minimera mängden avfall genom att minska konsumtionen av varor.

*Du kan hjälpa till genom att lämna dina kläder och andra textilier i första hand till återanvändning exempelvis till Stockholms stadsmission Hantverkargatan 78. Butiken har öppet måndag till fredag 10-18.30, lördag 10-17 och söndag 12-16. Telefon 08-68423435.
Stadsmissionen tar emot:
-Kläder och hemtextil
-Husgeråd, porslin, inredningsdetaljer, prydnadssaker
-Leksaker 
-Elartiklar som lampor, hushållsmaskiner
-Tavlor
-Mindre möbler